Kalla fläcken

 

Det finns en ögonsjukdom som bland oss 90- kallas ”gula fläcken” och är mycket fruktad. Det gäller ett litet ställe i ögats bakre pol ”som efter döden skimrar gult”, står det i Nordisk Familjebok 1918, mycket mer poetiskt än i NE. ”Endast de allra ädlaste elementen av näthinnevävnaden finns hopade där, men den gula färgen finns inte i det levande ögat.” Själva fläckstället är dock hela livet den ädla centralpunkt som ger oss det tydliga seendet. Ju längre från punkten man kommer, dess otydligare blir seendet. Skadas gula fläcken är det risk att man obönhörligt går mot blindhet.

 

Det påstås att kärleken öppnar ens ögon, även om de är blinda. Med detta kan man mena många olika saker. Tunström skildrar i Ökenbrevet på ett underbart sätt, hur den blinda och vanvårdade kvinnan vid den uttorkade brunnen undersöker Jesu ansikte med sina fingertoppar. Hjärnan kan med kärlek utvidga seendet till andra organ. Maksim Gorkij berättar i Min barndom hur han i puberteten fick ögon och öron ”över hela kroppen”. Så utvecklas en konstnär av kärlek till livet.

 

Är vi för fixerade vid ögonen? ”D`ä mäst i yga käleken setter” berättar Fröding om sin nyponrosflicka, Anna Lek. Det han såg i hennes ögon, stod emot allt andra människor tyckte och trodde:

 

”rosa stecker”, sa di, näe,
Anna mi va utta svek. 

Hennas tagg va lätt te se,
are roser, are flecker,
gär sä lene, når di stecker,
Anna gjord se allri te

 

Visst behöver vi Annas tydlighet, vi svagsynta! I alla tider, i alla åldrar prisar vi det tydliga. Pilgrimen Dante hävdar seendets betydelse i Paradiset XXVIII:

 

saligheten
uppstår ur skådande, och ej ur kärlek:
den senare är följden av den förra.

 

Ordet ”skådande” hos Dante gör att seendet blir visionärt och insiktsfullt på samma gång. Det visionära har vi lyckats dåligt att odla i vår kultur. Hur illa det är ser vi bara i ytterlighetsfall. Aktuellt är det i dag med Anders Behring Breiviks fantiserade herravälde. Som om han var en tio-åring har han lekt sin ensamma dagdröm om att spränga Norge i luften, samlat sitt destruktiva gödningsämne och lånat vuxenvärldens redskap för sin hemliga lek. Han har inte delat sin fantasi med någon men köpt uniform som till en medeltida korsriddare, systematiskt ordnat sina osynliga sammansvurna. Ett väldigt farligt förvuxet barn är han, men han vet hur man gömmer det på den abstraherande tankekällans organisatoriska sätt.

 

Jag tror att det finns en allvarlig psykisk ”ögonsjukdom” som heter ”kalla fläcken” hos sådana förvuxna barn. Själva ”fläcken” har vi allihop i kärleksögat. Vi behöver ibland en viss kyla för att orka gå vidare i kärlekens namn. "Kalla fläckens" viktigaste egenskap är att förblinda, så den får inte vara mycket central, vilket den varit i Anders Behring Breiviks liv. Och inom den abstraherande tankekällans psykiatri har de kanske inte upptäckt den sjukdomen.

 

Flickan som en gång flydde till mig och bad att få ett ansikte var mer seende än de flesta. Det var hennes problem. Hon kunde göra konst av det, men hon kunde inte sälja sin konst, eftersom hon upplevde att hon sålde sig själv bara hon visade någon utanför familjen vad hon gjorde. För att kunna sälja måste man ha en viss kyla, litet, litet ”kalla fläcken”. Flickan var ju ofta på sjukhus, när hon gått färdigt på skolan. Hennes snälla psykiater sa undrande till mig när jag kom och hälsade på: ”Hon ställer så konstiga frågor. Kan man skada bara genom att finnas till? Det undrar hon.” Den sinnliga tankekällans barn kan ofta tänka så. Utan att fortsätta fundera satte läkaren ut lithium. Det var kanske längesen hon var i någon kyrka och funderade över långfredagens mytiska mening, där vi alla bär skulden att i Jesu gestalt ha dödat ”Kristus”, ”Fridsfursten”, vår överlevnadsmöjlighet på den härliga jorden, och kanske hon aldrig hade läst Lars Ahlins roman Om och tänkt den viktiga ramsa vi lär oss där: han-som-är-du-som-är-jag-som-är-vem-som-helst.

 

Ja, vad går de efter psykiaterna i Norge när de ställer diagnos? Blir vi övertygade av deras slutsatser? Har han schizofreni, Breivik? Eller är han fullt frisk?  Nyttigt för psykiatrin att tänka före medicineringen-påföljden?

 

Vad de kommer fram till engagerar jag mig inte i. Men måtte man minnas demokratiska spelregler och inte tillfredsställa andra behov! Vi måste öva oss!

 

Där har han suttit år efter år och byggt sin storhetsvärld. Sen går han ”i självförsvar” och skjuter 69 intet ont anande ungdomar ansikte mot ansikte så gott som. Hjärtats öga har blivit ”kalla fläcken”. Kan det smitta?

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0